Antyoksydanty zostały naturalnym wrogiem wolnych rodników, gdyż są przez nie neutralizowane oraz hamują ich szkodliwe działanie. Spotkamy dwa typy antyoksydantów – egzogenne i endogenne. Egzogenne są enzymami, które produkuje nasz organizm. Endogenne to te, które znajdziemy w pożywieniu, a szczególnie w owocach i warzywach.
Prowadząc wiele badań, zostało udowodnione, że w momencie gdy do naszego organizmu regularnie trafiają antyoksydanty widocznemu obniżeniu ulega stres oksydacyjny, a to minimalizuje ryzyko zachorowania na choroby, które są z tym związane. Co więcej, udowodnione zostało także to, że spożywanie dużych ilości owoców i warzyw bogatych w przeciwutleniacze sprawia, że maleje ryzyko przedwczesnej śmierci.
Najzdrowsze dla uprawiających sport
Okazuje się, że wszyscy Ci, którzy uprawiają sporty wytrzymałościowe, mogą zyskać wiele korzyści ze spożywania antyoksydantów. Wszystkie owoce i warzywa, które posiadają bardzo intensywny kolor, są właśnie bogate w naturalne antyoksydanty. Za przykład mogą posłużyć chociażby wiśnie, w których znajdziemy sporo antocyjanów, mających przeciwzapalne działanie.
Kiedy nasze dolegliwości wskazują na problemy ze stawami, warto nauczyć się nawyku spożywania wiśni lub soku wiśniowego. Co ciekawe, przeprowadzono badania, które dowiodły, że jedzenie wiśni ma także wpływ na lepsze wyniki biegaczy. Pięciodniowe badanie wykazało, że sportowcy, którzy spożywali wiśnie, mieli o wiele mniej uszkodzeń mięśni oraz symptomów wskazujących na stan zapalny. Zupełnie odwrotnie było u tych, którzy przyjmowali placebo. Przeciwutleniacze w żywności, to także możliwość o wiele szybszej regeneracji mięśni.
Bogactwo w pomidorach
Na nasz organizm, świetnie wpływa też spożywanie pomidorów. Identycznie jak w wypadku soku z wiśni, sok z pomidorów także zawiera antyoksydanty, a zwłaszcza beta-karoten oraz likopen. Działanie soku jest jeszcze lepsze, niż nieprzetworzonych pomidorów. Udowodniono także, że pomidorowy sok, może znacznie zredukować stres oksydacyjny, a szczególnie po wzmożonym wysiłku fizycznym.
Doszło do badania, gdzie kilkunastu sportowców zamienili izotoniczne napoje na zwykły sok z pomidorów, które spożywali zarówno w trakcie treningu, jak i po nim. Wszystko trwało dwa miesiące, a wyniki pokazały, że stanów zapalnych i uszkodzeń mięśni jest o wiele mniej.
Dieta z antyoksydantami – doskonała dla sportowca
Każda osoba, która uprawia sporty, powinna mieć na uwadze działanie antyoksydantów i zamienić chemiczne napoje, na naturalne soki. Przy dobrze zbilansowanej diecie, działanie przeciwutleniaczy jest jeszcze lepsze. W ogóle idealnie jest wtedy, kiedy dieta ta bogata jest też w antyoksydanty obecne w mleku, rybach oraz orzechach.
Tabletki to nic dobrego
Czas treningu, to moment kiedy w naszym organizmie produkują się wolne rodniki, a te prowadzą do zmęczenia i uszkodzeń tkanki mięśniowej, natomiast przy jednoczesnym pobudzaniu organizmu do tego, aby ten sam bronił się przed ich szkodliwym działaniem. Pozwala to uodpornić się mięśniom na wpływ wolnych rodników. Jeżeli spożywamy suplementy z antyoksydantami, może dojść do zahamowania tego procesu. Badania w sporej liczbie dowodzą, że sportowcy wytrzymałościowi, więcej tracą na spożywaniu takich suplementów, niżeli zyskują.
Garść ciekawostek
Nowe badania, które prowadzono na antyoksydantach, pozwoliły dowieść ciekawego faktu, a mianowicie to, że doskonale znane nam przeciwutleniacze, są w rzeczywistości toksynami, powodującymi, że rośliny nabierają gorzkiego lub kwaśnego smaku.
Ponadto, w momencie życia roślin, antyoksydanty mają też chronić je przed szkodnikami. Obecne w naszym ciele przeciwutleniacze, doprowadzają do małych reakcji stresowych. Wówczas, organizm przyzwyczaja się do tego bodźca, co ma jednocześnie przygotować go do działania wolnych rodników, które może kolejno nastąpić. Aby skutecznie zwalczać wolne rodniki, należy stosować dietę, w której spotkamy produkty bogate w antyoksydanty.