Burgery domowe czy w restauracji - jakie wybrać?

Kto z nas nie lubi spędzić przyjemnie czasu w restauracji, zajadając się daniami przygotowanymi przez profesjonalnych kucharzy? Z drugiej strony trzeba przyznać, że samodzielne przyrządzanie potraw daje mnóstwo satysfakcji. Dziś bierzemy pod lupę burgery. Sprawdź, czy lepiej zrobić je samemu w domu, czy udać się do wyspecjalizowanego lokalu.

Burgery domowe – zdrowe, choć wymagające

Niewątpliwą zaletą przyrządzania burgerów w domu jest pewność, że powstają one ze zdrowych, wysokiej jakości składników. Świeże warzywa, samodzielnie przygotowane sosy lub dressingi, w końcu wołowina ze sprawdzonego źródła – o wszystko to możesz zadbać podczas samodzielnego przyrządzania burgerów w domu.

Z drugiej strony wybierając dobry lokal serwujący burgery Kraków, masz nie mniejszą pewność ich jakości. Na przykład w Pasibusie burger masterzy dbają o to, by ich potrawy zawierały wyłącznie świeże elementy: mięso, zioła i warzywa. Profesjonalna restauracja musi dbać o te kwestie, ponieważ przekładają się one na jakość burgerów, a ta z kolei – na renomę lokalu.

Burgery domowe dają w zasadzie nieograniczone możliwości w zakresie doboru składników i dodatków. W końcu możesz w nich zawrzeć wszystko, czego zapragniesz, nawet jeśli to pragnienie to awokado i brzoskwinia z puszki. Przy gotowaniu lub grillowaniu spędzisz przyjemnie czas z rodziną i przyjaciółmi. Niewątpliwie też samodzielnie przyrządzane dania okażą się tańsze niż te z restauracji.

Burgery z restauracji – uczta dla ciała i ducha

Jeśli chcesz zjeść naprawdę profesjonalnego burgera, musisz udać się do restauracji. Wiele osób przyznaje, że nawet wiele lat doświadczenia nie nauczyło ich przyrządzać tych aromatycznych kanapek tak, jak robią to burger masterzy. Trudno się temu dziwić – w końcu są to osoby z odpowiednim przygotowaniem, znające unikalne receptury, z niepowtarzalną umiejętnością dobrania np. rodzaju i ilości przypraw.

Czekając na burgery w lokalu, z pewnością nie narobisz bałaganu w kuchni. Unikasz też ryzyka, że coś pójdzie nie tak i burgery zamiast zachwycić gości, zmuszą ich do gryzienia twardego lub spalonego mięsa. Samo przebywanie w klimatycznym lokalu już jest przyjemnością. Szczególnie, gdy panuje w nim luźna atmosfera nawiązująca do pierwszych food trucków.

Oczywistym minusem burgerów z restauracji jest ich cena. Za dobrą, wysokiej jakości kanapkę zapłacisz obecnie od 30 zł do nawet 70 zł. Domowe gotowanie z pewnością wyjdzie taniej, szczególnie gdy przyrządzasz burgery hurtowo dla większej liczby osób.

Dom czy restauracja? Czas na werdykt

Nie da się jednoznacznie ocenić, która opcja jest lepsza: zacisze własnej kuchni lub ogródka z grillem czy klimatyczna restauracja. Jeśli jesteś prawdziwym miłośnikiem burgerów, z pewnością raz na jakiś czas skorzystasz z każdej z nich. Spożywając posiłek w restauracji, zawsze możesz podpatrzeć różne pomysły np. na dodatki czy sosy, a potem powtórzyć takie dzieło w domu. A jeśli często serwujesz burgerowy obiad swojej rodzinie, wspólny wypad do restauracji będzie dla jej członków miłą odmianą, a dla Ciebie – chwilą wytchnienia od stania nad kuchnią!