Smaki Teneryfy

Wybierając się na Teneryfę, pewnie nie możecie się już doczekać, by poczuć tak oczekiwanych promieni słońca oraz by spróbować lokalnych przysmaków. Oprócz klasycznych hiszpańskich potraw takich jak paella, czyli ryżu z warzywami i różnymi rodzajami mięsa oraz owocami morza, istnieje wiele przysmaków, bez których spróbowania nasze wakacje na wyspach byłyby niepełne. Obcując z tradycyjnymi potrawami, poznajemy lepiej kulturę, klimat i tradycję odwiedzanego miejsca. Ze względu na górzyste ukształtowanie terenu, przez setki lat mieszkańcy wysp kanaryjskich hodowali tu kozy i tak też narodziły się lokalne potrawy na bazie tego mięsa i przetworów z tego zwierzęcia takich jak różnego rodzaju przepyszne sery. Z tego też względu chociaż raz warto się wybrać do guachinche, czyli rodzaju lokalu gastronomicznego, w którym serwuje się tradycyjne kanaryjskie jedzenie. W nich oprócz wyżej wymienionych potraw będziecie mieli możliwość delektowania się popularnymi owocowymi winami, które szczycą się wieloma nagrodami i wyróżnieniami w skali lokalnej, jak i międzynarodowej. Kolejną tradycyjną potrawą jest królik żyjący tutaj swobodnie w kanaryjskich dolinach. Zazwyczaj serwowany jest w czerwonym sosie Salmorejo. Warto przy okazji skosztować małych ziemniaczków zwanych papas arugadas podawanych w skórce z osadem solnym. Popularne są też sosy mojo rojo i mojo verde, które znajdziemy w różnej postaci praktyczne w każdym miejscu na wyspie. Miłośnicy trunków alkoholowych nie powinni opuścić tego miejsca bez spróbowania rumu miodowego oraz kawy barraquito. Kawa ta jako symbol wysp kanaryjskich podawana jest z likierem 43 oraz dwoma rodzajami mleka. Zwykłym i skondensowanym tworzącymi fenomenalnie czterokolorowe warstwy tego napoju.