Wybierając się na Teneryfę, pewnie nie możecie się już doczekać, by poczuć tak oczekiwanych promieni słońca oraz by spróbować lokalnych przysmaków. Oprócz klasycznych hiszpańskich potraw takich jak paella, czyli ryżu z warzywami i różnymi rodzajami mięsa oraz owocami morza, istnieje wiele przysmaków, bez których spróbowania nasze wakacje na wyspach byłyby niepełne. Obcując z tradycyjnymi potrawami, poznajemy lepiej kulturę, klimat i tradycję odwiedzanego miejsca. Ze względu na górzyste ukształtowanie terenu, przez setki lat mieszkańcy wysp kanaryjskich hodowali tu kozy i tak też narodziły się lokalne potrawy na bazie tego mięsa i przetworów z tego zwierzęcia takich jak różnego rodzaju przepyszne sery. Z tego też względu chociaż raz warto się wybrać do guachinche, czyli rodzaju lokalu gastronomicznego, w którym serwuje się tradycyjne kanaryjskie jedzenie. W nich oprócz wyżej wymienionych potraw będziecie mieli możliwość delektowania się popularnymi owocowymi winami, które szczycą się wieloma nagrodami i wyróżnieniami w skali lokalnej, jak i międzynarodowej. Kolejną tradycyjną potrawą jest królik żyjący tutaj swobodnie w kanaryjskich dolinach. Zazwyczaj serwowany jest w czerwonym sosie Salmorejo. Warto przy okazji skosztować małych ziemniaczków zwanych papas arugadas podawanych w skórce z osadem solnym. Popularne są też sosy mojo rojo i mojo verde, które znajdziemy w różnej postaci praktyczne w każdym miejscu na wyspie. Miłośnicy trunków alkoholowych nie powinni opuścić tego miejsca bez spróbowania rumu miodowego oraz kawy barraquito. Kawa ta jako symbol wysp kanaryjskich podawana jest z likierem 43 oraz dwoma rodzajami mleka. Zwykłym i skondensowanym tworzącymi fenomenalnie czterokolorowe warstwy tego napoju.