Jak zutylizować olej kuchenny?

Niewłaściwe pozbywanie się oleju kuchennego jest poważnym problemem środowiskowym. Każdego roku na świecie wyrzuca się miliony ton oleju spożywczego. Odpady olejowe prawidłowo powinny być spalane jako paliwo oraz recklingowane do użycia w przemyśle. Opinie przewodnie w sprawie zapobiegania zrzucaniu oleju spożywczego do wody lub kanalizacji wymagają od przedsiębiorstw posiadania systemów recyklingu oleju spożywczego. W niektórych krajach przepisy wymagają od przedsiębiorstw kupowania oleju kuchennego od wykwalifikowanych dostawców, ponownego wykorzystania oleju kuchennego oraz przechowywania oleju kuchennego w specjalnych pojemnikach. Taki krok jak prawidłowa utylizacja oleju spożywczego warto podjąć w swojej restauracji dla bezpieczeństwa swojego i środowiska.

Zasady dotyczące prawidłowej utylizacji oleju spożywczego

Ważne jest, aby pamiętać, że oleje są cieczami i muszą być odpowiednio utylizowane. Wyrzucanie ich do kanalizacji lub kosza na śmieci jest może skutkować konsekwencjami. Zamiast tego, należy postępować zgodnie z określonymi wytycznymi.

Po pierwsze, większość restauracji posiada miski odpływowe, do których należy wrzucać zużyty olej kuchenny. Powinny być one regularnie opróżniane i dokładnie czyszczone.

Po drugie, olej i tłuszcz nigdy nie powinien być wylewany do śmietnika. Spowoduje to tylko zatory i blokady, dlatego należy je wyrzucać do odpowiedniego pojemnika.

Po trzecie, nigdy nie należy wylewać oleju do zlewu. Może to prowadzić do zatorów i destrukcyjnych wycieków.

Po czwarte, nigdy nie wlewaj oleju do odpływu podłączonego do szamba. Ten rodzaj odpływu nie jest przeznaczony do olejów i tłuszczów. Może to spowodować poważne problemy.

Wreszcie, nigdy nie wlewaj pozostałości po oleju do odpływu. Ponownie, może to spowodować blokady, a także może prowadzić do wycieków i pęknięcia rur.

Jeśli używasz oleju spożywczego, pamiętaj o przestrzeganiu zasad prawidłowej utylizacji.

Utylizacja oleju spożywczego przy pomocy specjalistów

Pomijając fakt, że olej używany do smażenia zawiera dużo kalorii, nie jest on również zbyt bezpieczny ze względu na zawarte w nim związki. Dlatego też nie powinien trafiać do kanalizacji. Zazwyczaj prawidłowo działające restauracje zbierają olej w dużych metalowych kadziach, a następnie przechowują je w dużych ciemnych zbiornikach. Olej osiada na dnie i jest okresowo usuwany i ponownie wykorzystywany po przetworzeniu w rafinerii.

Najlepszym sposobem na zarządzanie nim jest poddanie go recyklingowi. W ten sposób olej nie zanieczyści wód gruntowych. A po recyklingu olej może być przekształcony w biodiesel, który jest paliwem. Restauracje mogą poddać olej spożywczy recyklingowi, odbierając go od firmy zajmującej się gospodarką odpadami lub wynajmując firmę zajmującą się usuwaniem tłuszczu.

Większość firm zajmujących się gospodarką odpadami jest wyposażona do obsługi maszyn do wyciągania oleju. Jest to specjalne urządzenie, które wykorzystuje siłę odśrodkową do oddzielenia oleju od cząstek żywności.

Po oddzieleniu oleju od cząstek, jest on filtrowany, a następnie może być poddany recyklingowi. Zbiorniki są wypełnione specjalnym roztworem, który jest przeznaczony do rozbicia tłuszczu i tłuszczu. Tłuszcz osiada na dnie zbiornika, a następnie jest wypompowywany.

Aby zapobiec zatykaniu zbiornika przez tłuszcz, jest on mieszany z detergentem. Usługi usuwania tłuszczu zazwyczaj zapewniają również usługi odbioru w zgodzie z harmonogramem.