Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Pabianice

energia w organizmie

Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje energii. Niezależnie od tego, co robimy w ciągu całego dnia, nasz organizm zawsze potrzebuje energii, którą pobiera z kalorii. W tym artykule krótko przedstawimy, jakie procesy energetyczne zachodzą w mięśniach oraz omówimy poszczególne źródła energii wykorzystywane przez organizm.

Pokarmowe źródła energii

Niezbędną do życia i funkcjonowania energię człowiek otrzymuje wraz z pożywieniem. Jednostką energii jest kaloria. Większość energii otrzymujemy z następujących składników odżywczych: węglowodany (4 kcal), białka (4 kcal) i tłuszczy (9 kcal). Węglowodany są najważniejszym źródłem energii, a ich najlepszymi źródłami są produkty zborowe, owoce i warzywa. Dobrymi źródłami białka są natomiast mięso, ryby, nabiał i jaja. Oleje z kolei niemal w całości składają się z kwasów tłuszczowych. Poza olejami roślinnymi, dobrymi źródłami tłuszczy są orzechy, nasiona, tłuste ryby, jaja i awokado. Witaminy i składniki mineralne same w sobie nie dostarczają organizmowi energii, jednakże biorą udział w najważniejszych procesach energetycznych zachodzących w organizmie. Z tego względu musimy zadać o to, aby nasza dieta dostarczała nam wszystkie najpotrzebniejsze witaminy. Jeżeli nie możemy sobie pozwolić na samodzielne przygotowywanie posiłków, możemy skorzystać z pomocy profesjonalnych firm cateringowych. Catering dietetyczny Pabianice to wygodne i sprawdzone rozwiązanie. Wartość energetyczna dostarczająca z różnymi produktami znacząco się od siebie różni. Im bardziej aktywny tryb życia prowadzimy, tym więcej żywności potrzebujemy i tym bardziej musi ona dostarczać większą ilość energii, czyli przede wszystkim zdrowe węglowodany.

W jaki sposób otrzymujemy energię z pożywienia?

Po spożyciu posiłku, pod wpływem soków trawiennych rozpoczyna się proces trawienia pokarmu, w wyniku czego składniki żywności rozpadają się na mniejsze jednostki, co daje możliwość ich wchłaniania przez nasz organizm. W tym momencie organizm może wykorzystywać składniki pokarmowe do produkcji energii, która jest wytwarzana i przechowywana w postaci ATP. Cząsteczka ATP jest zbudowana z adenozyny i trzech grup fosforanowych połączonych w szereg. Zapasy energii są skoncentrowane w związkach chemicznych między grupami fosforanowymi. ATP odgrywa niezwykle ważną rolę w przemianach energetycznych i przemianach substancji odżywczych w organizmie. Po wchłonięciu składników odżywczych do organizmu pewna ich część odkłada się jako rezerwa w postaci glikogenu i tłuszczu. Zapasy glikogenu w organizmie są ograniczone i przechowywane w wątrobie i tkance mięśniowej. W trakcie wysiłku fizycznego glikogen rozpada się do glukozy i razem z tłuszczami i glukozą krążącą we krwi dostarcza energię do pracujących mięśni.