Zanim kuchnie w naszych mieszkaniach zdominowane zostały przez urządzenia gazowe i elektryczne, serce każdego domu stanowiła kuchnia kaflowa, opalana drewnem lub węglem. Piec taki, ze względu na swoje słuszne rozmiary zajmował znaczną część kuchennej przestrzeni, pełnił jednak istotną funkcję. Umożliwiał nie tylko gotowanie codziennych posiłków, ale także ogrzanie pomieszczenia czy wody do mycia. Kuchnia węglowa nie była urządzeniem bezobsługowym – trzeba było przynieść opał, rozpalić, pilnować ognia, wyrzucić popiół. W zamian jednak, poza ciepłem i paleniskiem do gotowania, zyskiwano wyjątkową atmosferę. Kiedy jednak ludzie zaczęli się przeprowadzać z wiejskich domów do mieszkań w blokach, a dawną klimatyczną funkcjonalność zastąpił industrialny minimalizm, wydawało się, że kuchnie węglowe przejdą do historii.
Kto dziś korzysta z kuchni węglowych?
Kuchnie węglowe jednak nie zniknęły. Wraz z nadejściem mody na wnętrza urządzone w stylu rustykalnym czy prowansalskim, okazały się być niezastąpionym elementem wystroju. Ich unikalnego wyglądu nie sposób zastąpić nowoczesną kuchenką. Kuchnie węglowe, nawet te produkowane obecnie, mogą stanowić centralny element stylizowanego wnętrza, zachowując przy tym pełną funkcjonalność. Ze względu na łączenie funkcji gotowania i ogrzewania pomieszczenia są niezastąpione w domkach letniskowych, pomieszczeniach gospodarczych czy domach wiejskich urządzonych w stylu dworkowym. Przekonują się do nich również miłośnicy zdrowego stylu życia i zwolennicy filozofii slow food. Jedzenie przygotowane na ogniu pachnie i smakuje lepiej. Dodatkowo, wiele rodzajów takich kuchni wyposażonych zostało w funkcję pieca chlebowego, co przy aktualnej modzie na samodzielny wypiek pieczywa stanowi niekwestionowaną zaletę.
Jaką kuchnię węglową wybrać?
Zdeklarowani zwolennicy kuchni kaflowych będą twierdzić, że jeśli kuchnia węglowa, to tylko taka - pokryta pięknymi kaflami, ze zdobionymi żeliwnymi drzwiczkami. Trudno nie zgodzić się z faktem, że taki piec posiada wyjątkowy urok, jednak kuchni kaflowych pozostało już stosunkowo niewiele, a ich renowacja jest kłopotliwa i kosztowna, przez co nie wszyscy miłośnicy stylu rustykalnego, prowansalskiego czy po prostu pieczenia chleba we własnym piecu są w stanie taką zdobyć. Jeżeli szukamy ciekawych kuchni węglowych, warto sprawdzić, co oferuje hurtownia Szalony Max.
W ich przypadku dobrym rozwiązaniem mogą być dostępne na rynku emaliowane kuchnie węglowe, wyposażone w paleniska wyłożone cegłami szamotowymi, z żeliwnym rusztem. Można dostać je w różnych opcjach kolorystycznych i funkcjonalnych. Wiele z dostępnych modeli posiada możliwość zamontowania wężownicy, dzięki której kuchnię podłączyć można do bojlera bądź grzejnika. Kuchnia tego typu posiada zazwyczaj płytę grzejną wyposażona w fajerkę, umożliwiającą kontrolę temperatury gotowania. Dzięki piekarnikowi, możliwe jest przygotowanie potraw pieczonych, w tym pieczenie chleba. Płyta taka jest wystarczająco duża, by umożliwić gotowanie w garnkach o różnej wielkości. Opał przechowywać można w specjalnej szufladzie, druga szuflada służy do szybkiego usuwania popiołu. Taka kuchnia węglowa to połączenie tradycji, pozwalającej na uzyskanie wyjątkowego klimatu pomieszczenia z wielofunkcyjnością i atrakcyjnym wyglądem.